zaterdag 24 maart 2012

Week 2: Hoeve Blitterswijk

Elke dag strak blauwe lucht in week 2 van mijn stage, wat een mazzel! Deze week stond in het teken van verschillende boerderijen bekijken, het jongvee verzorgen en…ok ok ik moest er aan geloven tractor rijden: voer aanschuiven, mest verplaatsen etc.

We zijn bij een aantal boeren in de omgeving gaan kijken, wat een verschillen. De ene met robot, de andere met melkstal. Sommigen bezig met uitbreiding, anderen net alles helemaal vernieuwd. Om nog maar niet te spreken over de verschillen in opfokken, gebruik stieren etc. Maar het belangrijkste is dat je de passie van de boeren ziet voor hun vak en voor de dieren. Ze doen het op hun eigen manier, staan open voor veranderingen door middel van de studie clubs en ze doen het dus goed ook!

Deze week ook druk geweest met het hok van het jongvee. Heerlijk om tussen die nieuwsgierige beesten te staan, hier zag je ook goed verschillende karakters, de een gaat het liefst aan de andere kant van het hok staan, de ander blijft vrolijk bij je in de buurt en sabbelt af en toe even aan je overal.

Mijn zwakke punt is zeker deze ‘tamme’ kalfjes/koeien, want tam betekent ook dat ze niet zo snel doen wat je zegt, dus als ze eenmaal liggen en je wilt dat ze op staan, tja dat is het toch 100+kg die je in beweging moet krijgen. Zou fijn zijn als ze luisteren naar fluitjes net als honden, zou dat al geprobeerd zijn?

Donderdagochtend een rondje meegereden met een loonwerker die mest op het land ging brengen. ‘s Middags mee naar een bijeenkomst van de plaatselijke dierenarts voor de  boeren uit de omgeving waar de onderwerpen ‘gezondheid’ en ‘fokkerij’ werden besproken: ziekten, de stallen, opfokken etc. om vervolgens op de boerderij waar het gehouden werd te kijken hoe het daar gedaan werd. Goedgekeurd!

En ook weer elke ochtend en avond melken. Door het melken kan je goed naar de uiers kijken en de conditie van de klauwen. Nu ik een beetje gewend ben begin ik sommigen wel te herkennen, maar ik heb zeker nog wel een aantal weken nodig!

vrijdag 16 maart 2012

De eerste dagen...

De eerste stage dagen zitten erop en wat is het fantastisch begonnen! Haal maar eens 60 koeien uit de kudde van 100. Hoe bewegen koeien ook al weer, oh er is een kalfje geboren, even alles stopzetten, verzorgen en weer terug naar die 100. Vruchtbaarheidsonderzoek, yes er zijn genoeg drachtig, en ook tochtig, schoon of, ja hoort erbij, ‘gust’.

Om 17.30 melken, het is even anders om de klauwen en de uiers op ooghoogte te zien. Wat is de status van de uiers, hoe zien de klauwen eruit?  Wat is er een verschil in uiers en de hoeveelheid melk die de koeien geven. Donderdag starten om 5.30, ik vind het iets relaxends hebben, je komt de stal in en de dames gaan rustig richting de melkstal, terwijl je de ligboxen schoonmaakt. De een blijft nog even liggen, maar staat uiteindelijk ook wel rustig op, ze wil tenslotte de melk ook wel kwijt.
Ook windenergie is steeds meer een onderdeel van de stal, er is donderdag weer een park geopend in Dronten. Wat een techniek en als je dan naast een windmolen staat, kloppen mijn vooroordelen (veel lawaai en veel te groot in het landschap) eigenlijk helemaal niet.
Op vrijdag, uiteraard weer starten met melken, daarna zijn we met de studieclub naar het proefbedrijf Waiboerhoeve in Lelystad geweest, het onderzoekscentrum van de Wageningen UR Livestock research. Hier doen ze onderzoek naar verschillende facetten van de melkveehouderij: gedrag, welzijn, voeding etc. Zo waren ze bezig om testen voor te bereiden om de mate van beweging voor koeien die droog staan te meten, ‘zwangerschapsgym’ zeg maar. Ja natuurlijk ook koeien moeten fit blijven om te kunnen afkalven.

Dit zet mij aan het denken, hoe kijken we in Nederland eigenlijk tegen het bewegen van dieren aan? Er zijn tientallen reclamespotjes om ‘de mens’ in beweging te krijgen, maar hoe zit dat met vee en ook huisdieren hebben beweging nodig. Wordt dit onderdeel, de dieren sterker maken door middel van beweging in plaats van krachtvoer bijvoorbeeld, ook meegenomen in de gesprekken over de weidegang, het vergroten van de stallen etc?
Ik ga de aankomende week beginnen met de opdrachten die ik heb gekregen vanuit AOC de Groene Welle. Waarschijnlijk komt de weidegang en de beweging zeker aan de orde.

vrijdag 9 maart 2012

Kennismaken stageboerderij

Hoeve Blitterswijk in Scheerwolde, daar ga ik de komende zes weken 3 dagen in de week stage lopen bij Toon & Mirjam van Galen. Via het AOC de Groene Welle heb ik opdrachten en boeken gekregen.

Vandaag kennis gemaakt, dus het gaat beginnen!!

woensdag 7 maart 2012

EU agriculture

Via de webstream naar een aantal sprekers geluisterd op de conference: "Enhancing innovation and the delivery of research in EU agriculture" in Brussel.

Boek: Dier en Welzijn

Vandaag het boek “dier en welzijn” van Johan de Tavenier, Dirk Lips en Stefan Aerts (red.) uitgelezen.

Dit boek gaat in op de verschillende aspecten van de relatie tussen mens en dier. Het begrip ‘dierenwelzijn’ wordt uitgebreid onder de loep genomen. Ik ben aan het denken gezet, aangezien in het boek dier en welzijn van allerlei kanten wordt bekeken en er worden kritische vragen gesteld, hieronder een aantal voorbeelden:
- Ons welvaartspeil verschaft ons de luxe om bij dierenwelzijn stil te staan, maar ons huidig welvaartspeil is ook de oorzaak van de welzijnsproblemen;
Zijn dieren in het wild er per definitie beter aan toe?
- Heeft een dier besef van de toekomst? Wil hij net zoals de mens zo oud mogelijk worden? En de invloed hierop in de discussie om dieren te doden voor consumptie;
- In de decennia van na 1945 tot en met ’70-’80 jaren werden er veel meer preventieve geneesmiddelen gebruikt in de veeteelt dan in de periode daarna tot nu;
- We zijn van een wereld waarin het dier de leefwereld van de mens bepaalde, naar een wereld gegaan waarin de mens de wereld van het dier bepaalt;
- De discussie van dierenwelzijn gaat vaak over nutsdieren (landbouwdieren), maar je kunt ook vraagtekens zetten bij de mate van beweging die men bijvoorbeeld honden geeft. Honden willen van natura veel bewegen, zorgen huisdiereigenaren ook dat de hond beweegt naar behoefte nu de hond dat niet meer zelf kan bepalen?